10.2.2014

"Sen Oikean" huulipunasävyn valinta

Jotkut varmaan tietävät sen, kuinka oikean huulipunasävyn etsiminen on hankalaa ja ohjeita on joka lähtöön. Oikean sävyinen puna voi kirkastaa kasvoja ja tuoda myös silmäsi loistamaan - ainakin itsellä jotkut sävyt saavat silmäni vihreyden enemmän esiin joka on tietysti aina vain plussaa.

Some of you may know how hard it is to choose right lip colour and there are a few different advice for that. Right shade highlighs your face and also could make your eyes shine - at least some reds brings my eyes' greenish shade more out which is only a positive of course.

No miten se väri tulisi valita?

Itse olen törmännyt ainakin kolmeen eri vinkkiin kuinka valita oikea sävy: hiusten, silmien tai ihon sävyn mukaan. Itse suosin eniten ihon pohjasävyn mukaan valittavaa punaa.
Ennen kaikkea tärkeintä on kuitenkin valita se väri, joka miellyttää sinua itseäsi, etkä tunne oloasi epämukavaksi. Jos koet olosi epämukavaksi värissä, niin myös muut saattavat huomata sen olemuksestasi.

I have heard at least three tips for choosing right shade which are based on your hair, eyes or skin tone. I prefer choosing based on your skin tone.
Most important thing is that you choose a colour which you prefer the most and don't feel any uncomfortable.Tässä yksi vinkki huulipunasävyn valintaan. Kuva löytyi weheartit.comin kautta, en tiedä kuvan oikeaa alkuperää
Here's one tip how to choose right shade for you. I found it from weheartit.com, don't know where the original pic is from

Nykyajan mukaisesti myös netti on täynnä erilaisia vinkkejä kuinka mikäkin sävy sopii tietylle iholle. Esim. vaalealle ja lämpimälle iholle vinkataan korallin sävyjä kun taas viileän vaalealle iholle vinkataan vastaavasti pinkkejä. Toisaalta taas jossain toisessa paikassa saatetaan vinkata että lämmintä ihoa vasten kylmät sävyt (pinkki ja violetti) korostuvat kauniisti ja vaalealle iholle sopivat lämpimät sävyt. Mitä enemmän noita eri ohjeita lukee, sen enemmän oikeastaan menee vain sekaisin niistä.

Also internet is full of different tips which shade is suitable for certain skin tone, for example coral shades are for light and warm skin and pink shades are for cool and light skin. At the same time someone other says that cold shades (like pink and violet) look beautiful against warm skin and warm shades suit light skin.

Sävymaailman kirjoa. Kuva weheartit.comin kautta, alkuperäinen luultavasti jostain tumblr.comin kautta
Different shades. Pic from weheartit.com, original somewhere via tumblr.com I think

Jos joku siis ehdottomasti haluaa pinkin huulipunan, mutta epäilee ettei se sovi, (etenkin jos muotilehdet ovat teilanneet ettei se vaan juuri sinulle voi millään lailla sopia, vaikka lehmät lentäisivät) niin heti ei tarvitse pettyä. Punia on paljon eri sävyjä ja jotkut ovat sävyltään enemmän lämpimiä ja toiset viileitä, joten sopiva pinkki voikin löytyä joltain valmistajalta itsellesi, jos vain viitsit nähdä hieman vaivaa sen etsimiseen.

So if you deffinitely want pink lipstick but you don't really know is it suitable for you (especially when fashion magazine has rejected it to be suitable for you), you don't have to despond. There are many different shades and some are more warm or cool, so you may find suitable pink colour if you just care to search for it.


Okei, entäs sitten kaupassa? Tuskin niitä testereitä kannattaa huulille läträtä, vai?

Jep, en todellakaan suosittele testaamaan testereiden huulipunia suoraan huulille - siitä ei ole kauaakaan kun näin kahden teinitytön meikkaavan itseään kaupan testereillä huulikiilloista lähtien ja kun otetaan huomioon vielä se, kuinka moni testailee sävyjä käsiinsä yms, niin hygieenista se ei ainakaan ole. Ja kaikki testerit eivät ole edes siinä kunnossa, että välttämättä haluat huulille sutia niitä.

Sen sijaan voit testata tuotetta sormenpäähän, sillä se on lähempämä huuliesi sävyä kuin kämmenselkäsi, johon yleensä on totuttu testaamaan tuotteita.

I don't recomment to test lipstick testers straight into your lips - it hasn't been a long time when I saw two teenager girls make up themselves by shop's make up testers and also observing that how many test those products on their hands etc, it isn't very hygienic to test colours straight on.

But you could test product on your fingertip 'cause it closer your lipshade than your back of the hand.


Toinen kikka on viedä tämä punattu sormi huuliesi eteen ja katsoa peilistä, miltä se suunnilleen näyttäisi kasvojasi vasten. Itse harvoin käytän tuota menetelmää julkisesti, sillä koen oloni jotenkin tyhmäksi kun mietin, mitä muut ajattelevat silloin minusta mallaillessani sormeani suun edessä kuin hyssytellen.

The other tip is to raise this coloured fingertip in front of your lips and watch in the mirror how it possibly could look like against your skintone. I don't actually use that tip 'cause I feel myself kinda stupid and think what others would think of me then.Kun punia käyttää useammin, sitä huomaa tunnistavansa helpommin itselleen sopivat sävyt ja mieltymykset, joka helpottaa jatkossa huulipunahankinnoissa. Itse olen huomannut että esim. kylmät punaiset eivät sovi itselleni vaan enemmän oranssiin vivahtavat punaiset.

Toivottavasti tästä oli pientä apua ujosteleville huulipunan käyttäjille!

When you use lipstick more often, you notice how it's much easier to see suitable and comfortable shades for you so it's also easier to do some lipstick shopping in future.

I hope this was a little help for shy lipcolour lovers!

4 kommenttia

 1. Viimeisissä kuvissa ainakin huulipunan sävyvalinta on selkeästi onnistunut, näyttää huikean hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puna kuuluukin lemppareihini tällä hetkellä, sillä se tuo mukavasti väriä kasvoille muttei kuitenkaan liian räikeästi. :) Kesällä varmasti myös korostuu kauniisti ruskettunutta ihoa vasten!
   Puna on muuten Yves Rocher Grand Rouge puna sävyssä 41. corail étincelant. :) Noiden corail-alkuisten sävyjen pitäisi tuoda ihon lämpöisyyden esiin, joten sopivat varmasti lämpimän pohjasävyn omaaville. :)

   Poista
 2. Huultenkin pohjaväri vaikuttaa. Minulla on sellainen ongelma, että sävyt muuttuvat huulilla pinkimmiksi, joten sävyn pitää vetää selvästi oranssiin/keltaiseen, että näyttäisi edes neutraalilta. Pinkki ei oikein sovi minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että se vaikuttaa myös. Siksi neuvotaan käyttämään huulilla pohjustajaa jotta punan oikea sävy pääsisi enemmän oikeuksiinsa mutta itse en jaksa sellaisen kanssa lotrata. :D
   Musta jokainen tietää itse parhaiten mikä puna itselle sopii :)

   Poista