14.11.2014

Cosmethicsilla apua ainesosalistojen tulkintaan

Vuosien ajan meitä kuluttajia on peloteltu kosmetiikan ainesosamöröillä ja se pelottelu jatkuu varmasti tulevaisuudessa, kun tehdään yhä enemmän tutkimuksia tutkimusten perään. Eikös vanha sanonta kuulukin, että tieto lisää tuskaa?

Pari vuotta sitten pelästyin itsekin kaikkia kosmetiikan ainesosia, joiden heprealta kuulostavat nimet olivat niin kummallisia. En vieläkään osaa tunnistaa kaikkia ainesosia joita tuosta vilisevästä viidakosta löytyy, sillä monet kuulostavat niin samanlaisilta!

Jotkut teistä ovat saattaneet kuulla suomalaisten perustamasta Cosmethics aplikaatiosta, jonka voi ladata puhelimeensa ja tutkia sen avulla kosmetiikan ainesosaluetteloita. Tällä sovelluksella voi skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodin tai vaihtoehtoisesti näpyttää tuotteen nimen hakukenttään. Tällöin sovellus hakee tuotteen ja jos se löytyy, tulee ilmoitus onko tuotteessa haitallisia ainesosia vai ei.

No, minäpä entisenä ainesosamörköjen pelkääjänä päätin kokeilla sovellusta muutamiin tuotteisiin!


Kuinka sovellus toimii?

Sovelluksen käyttö on helppoa. Painetaan vain "Scan" nappulaa ja sovellus lukee automaattisesti tuotteen viivakodin puhelimen kameralla. Kun tuote löytyy, ilmestyy ruutuun jompikumpi seuraavista ilmoituksista:


Kun sovellus hälyttää mahdollisesta haitta-aineesta, siitä voi lukea lisää tarkemmin. Siellä kerrotaan mistä on kyse, kuten tuossa Koivu shampoon kohdalla se on formaldehydistä. Se kertoo myös faktaa itse ainesosasta, millä nimillä se esiintyy ainesosaluetteloissa (Koivu shampoon kohdalla se löytyy sellaisena kuin DMDM Hydantoin) ja tietysti myös tietolähteet.

Sovellus suosittelee myös vaihtoehtoisia tuotteita käytettäväksi, oli se sitten punaista tai vihreää merkkiä saanut.


Seuraavista testaamistani tuotteista löytyi jotain haitallista:
 • Himalaya Herbals Nourishing Skin cream Aloe Vera & Winter Cherry (parabeenejä)
 • Erittäin hieno Suomalainen Koivu-shampoo (formaldehydiä)
 • Aussie Aussome Volume hoitoaine (parabeenejä)
Seuraavista tuotteista aplikaatio ei löytänyt haitallista:
 • Palmolive Caipi Coconut suihkugeeli
 • Palmolive Ultra Moisturization Shower Milk with Olive & Moisturizing Milk suihkugeeli
 • Freeman Facial Peel-Off Mask Cucumber kasvonaamio
 • Yves Rocher Repair Lotion Extra Dry Skin vartalorasva
 • I love... Coconut & Cream suihkugeeli
 • Cien Nail Polish Remover Acetone Free kynsilakanpoistoaine


  Hakemaani tuotetta ei löytynyt!
Kaikkia tuotteita sovellus ei löytänyt, mutta silloin voi itse auttaa ottamalla kuvan tuotteen etupuolelta ja inc-listasta ja lähettää eteenpäin.
Aika koomista on myös se, kuinka sovellus onnittelee heille tuntemattomasta tuotteesta.

Sovelluksella on kyllä ihan hauska leikkiä. Koin vain hankalaksi takaisin päävisulle pääsemisen, sillä jäin aina kahden sivun väliin: skannauksen ja löydetyn tuotteen.Muuten aplikaatio on aika näppärä ja helppokäyttöinen. Päätös tuotteen käytöstä jää kuitenkin itse kuluttajalle. Sovellus ei myöskään kerro onko tuotteessa enemmän kuin vain yksi haitallinen ainesosa.

Asetusten kautta pystyy myös kokoamaan listan ainesosista joita itse haluaa välttää. Tällöin sovellus kertoo jos skannatusta tuotteesta löytyy jokin näistä ainesosista, oli ne sitten allergiaa aiheuttavia tai eläinperäisiä tai epäilee sen olevan terveydelle haitallinen.

Itselläni on aina hieman ristiriitaisia mielipiteitä mitkä ovat haitallisia ja mitkä eivät. Monet asiasta tietävät ovat keskenään myös erimieltä tietyistä ainesosista, joten kuinka itsekään voisi tietää sen paremmin? Ja jos haitallisia ainesosia on, miksi niitä ylipäänsä tungetaan kosmetiikkaan?

EDIT 15.11. Cosmethics ilmoittaakin onko tuotteessa useampi kuin yksi haitalliseksi luokiteltu ainesosa. Esim. Herbinan syväpuhdistavassa shampoossa on sekä parabeenejä että formaldehydiä.

Oletko itse kokeillut Cosmethicsia?

4 kommenttia

 1. Hyvä postaus! En ollutkaan ennen kuullut tästä sovelluksesta. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, joten toivotaan, että siitä tulisi muillekin kuin iPhonelle versio. Olen täysin samaa mieltä juuri tuosta, että tuo jonkin tietyn raaka-aineen leimaaminen haitalliseksi ei ole ihan noin suoraviivaista kuin sovelluksen perusteella voisi olettaa. Just esim. noi parabeenit - parabeenittomat tuotteet tuntuvat markkinoivan kovasti juuri tuolla parabeenittomuudella, mutta käsittääkseni parabeenien nostama häly on laantunut jo aikoja sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä minun Samsung Galaxylla ainakin toimii, joten kokeilemaan vain!

   Sovellus on varmasti hyödyllinen sellaisille jotka ovat tietylle ainesosalle herkkiä taikka allergisia. Ja onhan se ihan hauskaa katsella millaisen tuomion sovellus antaa eri tuotteille. :D

   Parabeenit ovat jakaneet kyllä vahvasti mielipiteitä niiden haitallisuudesta. Yhtälailla myös mineraaliöljy on jakanut mielipiteitä ja myös mineraalimeikit että ovatko ne muka niin turvallisia käyttää kun pölisevää tuotetta voi kulkeutua keuhkoihin.

   Välillä tuntuu että kosmetiikkatuotteista yritetään luoda turhaa hysteriaa ja siten jotkut yrittävät parantaa etenkin luonnonkosmetiikan myyntiä - vaikka myös niistä voi löytyä allergisoivia ainesosia.

   Poista
 2. Kiitos! Olen kauan tiennyt olevani allerginen formaldehydille, ja aika hyvin olen osannut vanhasta muistista tuotteet, jotka minulle sopivat. Nyt kuitenkin, ruuhkavuosien jyräämänä, päänahani on karmeassa kunnossa. Eksyin blogiisi ja latasin Cosmethics:in. Skannasin kaiken ja nyt ehkä vältyn käyttämästä Marseille saippuaa ainoana mahdollisena shampoona. (Ja hemmetin kutinalta ja kortisonilta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos sovelluksesta on hyötyä! Se on kyllä näppärä etenkin silloin jos jotain tiettyä ainesosaa pitää vältellä juurikin yliherkkyyden tms vuoksi. :) Joskus joihinkin pakkauksiin ne ainesosaluettelotkin on printattu niin pienellä ja tiiviillä tekstillä, että äkkiseltään sitä ei kaupassakaan huomaa mitä kaikkea siinä oikein onkaan.

   Poista