12.1.2015

Mitä loppuikaan viime vuonna?

Tällä kertaa katsellaan pienimuotoista yhteenvetoa siitä, kuinka kosmetiikkaa on omassa käytössäni kulunut.

Tulokset eivät sinänsä olleet hirvittävän yllättäviä, mutta pisti silti miettimään omaa kulutustani kosmetiikan suhteen. Käytän nimittäin kosmetiikkatuotteisiin enemmän rahaa kuin vaikkapa vaatteisiin. Vaatteissa olen paljon valikoivampi ja mietin niiden kohdalla pidemmän aikaa ennen hankintaa - miksen voisi siis kosmetiikan suhteen olla valikoivampi ja harkita paremmin ennen ostosta?

Mutta ennen kuin kerron ihan kaikkia ajatuksiani, niin vilkaistaanpa ensin tuloksia!


Luvut ovat lähinnä suuntaa antavia, mutta eiköhän ne kerro jo aika hyvin jotain.

Sitähän sanotaan, että suomalainen kuluttaa kosmetiikassa eniten rahaa hiustuotteisiin. Niitä näyttäisi myös itsellä kuluvan melko kiitettävästi.
Litramäärältään hiustuotteita saattaa ehkä kulua enemmän kuin ihonhoitotuotteita, mutta muovijätettä syntyy kuitenkin enemmän rasvapurkeista. Hiustuotteet ovat yleensä isommissa pakkauksissa, kun taas vaikkapa kasvorasvat ovat niissä 50ml pikkuisissa purnukoissa.

Mutta entäs ne meikit sitten?

No niitä ei kulunut ihan niin paljoa, mitä olisin toivonut!


Mitään yllättävää ei ollut siinä, että mineraalimeikkipohjaa kului pitkin vuotta, sillä sitä käytän eniten.

Mutta tuo onneton määrä maskaraa (2 kpl) oli hienoinen yllätys. Joko en ole häävi ripsivärin käyttäjä tai sitten käytän yhtä ripsiväriä turhan kauan. Avatun ripsarin käyttöikähän on suunnilleen 2-3 kk, joten yhden vuoden aikana tulisi käyttää abouttirallaa 4 ripsaria.

Valitettavaa oli taas se, etten saanut ainuttakaan huulipunaa/-kiiltoa kulutettua loppuun, etenkin kun näiden käyttöikä on muutenkin lyhyt. Yksi pilaantunut puna joutui roskiin, enkä uskalla edes kuvitella kuinka paljon niitä joutuu tämän vuoden aikana! Täytyisikin siis opetella vain muutaman punan käyttöön, joka varmasti tuottaa vaikeuksia minulle...
Yhden huultenrajauskynän sain kylläkin kulutettua loppuun saakka - jee!


Olin kuitenkin iloinen siitä, että sain tuoksuja kulutettua loppuun! Osa tuoksuista oli ollut käytössä jo ennen vuotta 2014, eli kaikki kulutetut eivät olleet viime vuoden hankintoja ja siten kulutettu sen aikana. Mutta silti!
Tuoksut ovat olleet yksi heikkouteni kosmetiikkatuotteista ja niitä onkin joskus tullut haalittua melkoisesti ja joitain olen joskus antanut eteenpäin kavereille. Nyt haluan kuitenkin oppia tyytymään vain muutamaan pulloon ja löytää ne täydelliset tuoksut itselle, niin etten kyllästyisi jossain vaiheessa.

Näiden kaikkien tuotteiden lisäksi on kulunut myös erilaisia putsareita kasvoille, kuten kuorinta-aineita ja kasvonaamioita, dödöä, kynsilakanpoistoainetta ja onpahan yhdet pinsetitkin nähneet jo päivänsä.Totta kai sitä jäi myös miettimään, kuinka paljon roskaa tulee kosmetiikan käytöstä ja suuri osa on - yllätys yllätys - muovijätettä. Pahviset pakkaukset voi aina kierättää, mutta tiesittekös sitä, että tyhjät ja paineettomat hiuslakkapullot voi lajitella metallijätteisiin? Jos et tiennyt, niin muista jatkossa!

Yksi asia joka ei ollutkaan niin itsestään selvää, oli parfyymi- ja hajuvesipullot. Jos pullossa on vielä hajuvettä, tulisi se käsitellä vaarallisten jätteiden mukaan. Mutta kuinka niiden tyhjien pullojen kanssa?

Teknokemian yhdistyksen sivujen mukaan tyhjät lasiset kosmetiikkapakkaukset kuuluu sekajätteeseen, eikä lasinkeräykseen kuten voisi olettaa.
Turun Seudun jätehuollon Jätteiden ABC-luettelosta löytyi ihan erikseen hajuvesi-osio. Sen mukaan hajuveden voi kaataa viemäriin ja lasipullon lajitella kaatopaikkajäteastiaan.

Eli hajuvesi/parfyymipullo ei mene lasinkeräykseen, oli se sitten tyhjä tai täysi.

Kaiken kaikkiaan tajusin, että ainakin meikkeihin kulutan enemmän rahaa kuin mitä kerkeän käyttämään. En haluaisi heittää tuotteita pois sen vuoksi, etten ole vain kerennyt käyttämään niitä!

Olen päättänyt myös tästä lähin kirjata ylös kaikki kosmetiikkaostokseni vuoden 2015 ajalta. Inspiraation sain tuohon alunperin Lazy Dynamite-blogin Nekulta, joka on hyvin kirjoittanut muistiin kosmetiikkaostoksensa.
Myös kulutettuja tuotteita olisi tarkoitus kirjata paremmin ylös, jotta voisin antaa tarkemmat tiedot niistä ensi vuonna.

Millaisia ajatuksia teille tuli? Uskotko käyttäväsi tuotteita loppuun enemmän vai vähemmän kuin minä?

8 kommenttia

 1. Nyt täytyy ihan ääneen ihmetellä, miten sulla riittää vuodeksi muka kolme shampoota ja kaksi hoitoainetta? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, se voisi varmaan myös vaikuttaa että listauksessa ei ole niitä tuotteita, joita poikakaverin luona olen käyttänyt. Siellä kun loppunut tuote on lentänyt aina roskiin.

   Hoitoaineen kanssa olin kyllä melko laiska viime vuoden ja sopivan löytäminen on jotenkin hankalaa.

   Poista
  2. Okei, omaan kulutukseen kun vertasin niin kuulosti vaan todella pieneltä määrältä varsinkin kun kuivashampoon määräkään ei ollut mikään päätä huimaava, ja itse en ilman hoitoainetta pärjää ollenkaan :D Ja koen kuitenkin käyttäväni ihan normaalin määrän ainetta ja käyn muutaman kerran viikossa suihkussa.

   Poista
  3. Joillakin kuluu enemmän ja joillain vähemmän. :D ja itsekin käyn suihkussa ainakin muutaman kerran viikossa, plus tietysti aina treenien jälkeen kun niissä vain käyn.

   Poista
 2. Mulla kului viime vuonna loppuun vain yksi matkakokoinen hoitoaine! Tosin joinain kertoinahan käytin hiusnaamiota ja riittoisat pussinäytteet jäi korjaamatta.

  Uskomaton määrä tuota hajuvettä! Mulla on niitä niin paljon, että suosikitkaan eivät ole paljoa vajuneet.

  Mietin myös tuota roskaa ja aloin kyllä arvostaa esim Lushia, jolla on paljon tuotteita palamuodossa, myös esim dödö, seerumi ja käsivoide. Ja ottavat purkkeja vastaan uudelleen kierrätettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän shampoota ja hoitoainetta oikeastaan kulu paljoa, jos annostelee ja käyttää sitä oikein. Itsekään en hirvittävästi käyttänyt hoitoainetta, kun hiukset tuntui rasvoittuvan turhan nopeasti. Luonnontukkaan on jotenkin hankalampi löytää sopivampaa hoitoainetta, sillä vaalennettuihin sitä pystyi lotraamaan melkein mitä vain surutta. :D

   Tahtoisin niin kokeilla Lushin palashampoota, erityisesti Montalbanoa!
   Se onkin hyvä kun jotkin firmat suostuvat ottamaann tyhjiä purkkeja uudelleen kierrätettäväksi. Paha vain ettei täällä päin tunnu olevan yrityksiä, jotka ottaisivat vastaan tyhjiä kosmetiikkapurkkejaan. ;<

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Mäkin olen alkanut kirjata ylös kosmetiikkahankintani, mutta nyt sain inspiksen kirjoitella muistiin myös kuluvan vuoden aikana tyhjentyneet purkit. En ole tosiaan aikaisemmin sen kummemmin tarkkaillut kosmetiikankulutustani, mutta veikkaan, että mulla kuluu loppuun eniten shampoota niin kuivassa kuin perinteisessä muodossakin, hiuslakkaa ja erinäisiä putsareita. Olen kaikenlaisten puhdistustuotteiden käyttäjänä pahimman luokan lotraaja, ja tänä vuonna oonkin päättänyt parantaa tapani ja ryhtyä mittaamaan vähän tarkemmin, kuinka paljon sitä shampoota tai naamaputsaria tarvitseekaan sieltä purkista kerralla puristaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kulutuksissa kun pitää jonkinlaista tilastoa, niin huomaa kyllä aina jotain. Itse ainakin tajusin että voisin vähentää sitä rahan tuhlaamista merkkeihin, kun enhän muuten saa niitä kulutettua loppuun jos niitä haalii vain lisää ja lisää.

   Onnea oman kulutuksen seurantaan! Se on oikeastaan aika hauskaakin kun huomaa millainen kosmetiikan kuluttaja on. :D

   Poista