30.11.2015

Ihosta & iholle

Tässä on ihoni - ilman minkäänlasa meikkikerrosta (siksi ei paljoa hymyilytä).


Ihoni ei ihan ole vaimomatskua se kaikista ihanteellisin - vaikka näissäkin kuvissa sillä on kerrankin hyvä päivä! Yksi vuosikin tuli lisää mittariin ja iho näyttää yhtä näppyläiseltä kuin miltä se viimeiset 5 vuotta on näyttänyt. Tai no onhan se ehkä vähän parantunut niisä pahimmista ajoista kun vaihdoin kokonaan mineraalimeikkipohjaan ja lopetin (toivottavasti) sen jojottelun tupakoinnin suhteen, mutta silti se on kaukana siitä miltä toivoisin sen näyttävän.

En muista milloin viimeksi olisi ollut edes yhtä päivää ilman ainoatakaan näppylää tai finniä kasvoilla - ehkä kymmenen vuotta sitten?

Nuorena ihoni ei kärsinyt kovin usein finneistä ja mustapäistä - vaikka välillä niitä ilmestyikin - joten pystyin hyvin olemaan ilman meikkivoidetta koulussakin. Oli myös aikakausi, jolloin en käyttänyt juuri mitään meikkejä. Ihonhoitotuotteetkin tuntuivat lähinnä vain kuivattavan ihoa, joten kesti aikansa ennen kuin niitäkin opin käyttämään.

Muta niin vain kaikki muuttui kun ikää tuli lisää ja ongelmat alkoivat oikeastaan silloin, kun jouduin e-pillerit vaihtamaan minipillereihin (kärsin aurallisesta migreenistä). Ainakin yksi hoitaja on sanonut että käyttämäni Mini-Pillit aiheuttavat joillekin aknea, joten se on jotenkin helppo laittaa ongelmani niiden syyksi. Todellisuudessa en kuitenkaan tiedä johtuiko iho-ongelmani niistä vai onko ihoni muuttunut nuorella aikuisiällä epäpuhtaammaksi.


Pahin ongelma-alueeni ovat ollet oikean puoleinen poski ja leuka, mutta näppyjä ja finnejä ilmestyy myös muualle kasvojen alueelle (kuten vaikka keskelle kulmakarvaa...). Ennen oiken puoleisella poskella oli kunnon punoittavia ja kipeitä paukamia, joista ei koskaan muodostunut varsinaista finniä. Naama myös tuppaa punoittamaan kylminä vuodenaikoina ja se saattaa tulla ihan ykskaks ja kestää tunteja, vaikka kuinka yrittäisi rauhoitella sitä käyttämällä niin punoitukseen helpottavia ihosuihkeita tai löyhyttelemällä mainoslehtisiä viuhkan tapaisesti kasvoja vasten.
Ja niin, olenhan toisinaan herkkä punastelemaankin.

Olen kokeillut ihooni monia eri poppakonsteja: teepuuöljyä, hunajaa, etikkaa, kanelia, hammastahnaa, ruokasoodaa, sitruunaa, kookosöljyä... mutta mikään niistä ei ole kokonaan vienyt ongelmaani pois. Lääkekuureja en ole koskaan käyttänyt, koska kukaan lääkäri ei ole katsonut sitä tarpeelliseksi ("Eihän sun iho nyt niin paha ole! Käytä vain mineraalimeikkejä ja muista putsata iho päivittäin, kyllä se siitä!")
Toki voi olla mahdollista, että olen sokeutunut oman ihoni kunnosta ja yritän epätoivoisesti tavoitella täydellisyyttä, joka ei oikeastaan onnistu kuin vain photoshppaamalla. Suurin osa kasvoista joita näkee niin lehdissä, mediassa kuin somessakin ovat lähes täydellisen virheettömiä..

Tällä kertaa ajattelin sitten muuttaa hieman ihonhoitorutiiniani, nimittäin lisäämällä ihoöljyn mukaan. Joo, kookosöljyä käytin joskus ennen, mutta eihän sitä rutiinia jaksanut kauaa - etenkin kun teki enemmän mieli syödä sitä rasvaa kuin läntätä naamalle.
En oikeastaan tiedä mistä ajatus lähti ihoöljyn käyttöön ja hieman epäilen että onko sekään mikään lopullinen ratkaisu. Ehkä toivoisin edes arpien vaalenevan sen myötä ja näin talvella iho tarvii myös enemmän kosteutta, joten tuskin sen käyttö on aivan turhaa.

Kaikista vaikeinta oli valita se sopiva öljy. Varmaan kaikki olisivat olleet sopivia ihon kosteutukseen, mutta kyllä minä haluaisin päästä eroon myös näistä näpyistä ja arvista. Arganöljyä on kehuttu maasta taivaisiin, kun taas jotkut muut vannovat "koko perheen" manteliöljyn nimeen - etenkin jos kärsii aknesta. Ja taas sitä kookosöljyä tuputettiin iho-ongelmiin.

Lopulta käväisin Ekolossa ja päädyin Eliah Sahilin Jojoba & Ruusu ihoöljyyn.


Tämä ihoöljy sopii sekä kasvoille että vartalolle - ja tietysti myös hiuksille. Öljyssä on kevyt ruusumainen tuoksu, mutta jostain syystä itselle sen tuoksu tuo mieleen enemmän maustehyllyn kuin kukkasen...!
 Tuote on saanut kritiikkiä kirkkaasta pullosta, sillä parhain mahdollisin säilytystapa jojobaöljylle olisi tummempi pullo. Siksi kannattaakin säilyttää tätä valolta suojattuna, jotta saa kaiken hyödyn irti öljyn ainesosista. Koska pullossa ei ole myös minkäänlaista annostelijaa, niin annostelussa pitää olla varovainen jottei öljyä kaada liikaa kädelle.

Jojobaöljy on monille varmasti tuttu ainesosa eri kosmetiikkatuotteissa. Sitä pidetään ihon ihmeaineena, sillä se tasapainottaa ihon talituotantoa ja siten normalisoida sitä, jos kärsii vaikka liian rasvoittuvasta ihosta. Jojobaöljy ei myöskään tuki ihohuokosia ja sitä voidaan käyttää psoriasiksen ja aknen hoitoon.
Tiesitkö että jojobaöljy ei itse asiassa edes ole öljyä, vaan tuo litku onkin nestemäistä vahaa?

Ruusuöljy kosteuttaa ihoa ja sitä pidetään ihanteellisena couperosa-iholle, sillä sen piäisi vähentää ihon punoitusta Ruusuöljy on kuitenkin kallista tavaraa, koska 1000 grammasta terälehtiä saadaan öljyä vain n. 0,2-0,3 grammaa.
Ruusuöljyn pitoisuus tässä Elia Sahilin öljyssä on 0,1% ainakin Ruohonjuuren nettisivujen mukaan.

Saas nähdä millaista apua öljystä on iholleni - ainakin jo parin käyttökerran jälkeen pintakuivuus on tuntunut helpottuvan ja leuanalus on ihan mielettömän pehmeä (en kyllä tajua miksi vain juuri sieltä).

___

Mikä on sinun suhtautumisesi ihoosi?

4 kommenttia

 1. Kiva kuulla sun ajatuksia omasta ihostasi! Toivottavasti öljystä on apua. Mua välillä ärsyttää täydelliset ihot erityisesti Youtubessa ja blogeissa, koska kateus iskee. Lehdissä tiedän, että kuvia photoshopataan. Blogeissa toivon ettei sitä tehdä, mutta ei sitä voi tietää. Youtubessa sen sijaan se photoshoppaus ei ole mahdollista ainakaan mun tietääkseni, mutta silti siellä on ihan täydellisen virheettömiä ihoja. Toki ei kaikilla ja siellä monien meikkaustaidot ovat vähän korkeammilla leveleillä kuin omani, ja työt oikeasti osaavat taikoa finnit olemattomiin.

  Mulla on käynyt ihon kanssa sinänsä ihan hyvä tuuri, että mulla on pintakuiva sekaiho. Eihän tämä täydellinen iho ole, mutta voisi toki olla pahempikin. Kaikki varmasti unelmoivat täydellisestä, "noremaalista" ihosta. Sinänsä hauskaa, että ihotyyppiä sanotaan normaali-ihoksi, mutta niin harvalla sellainen tuntuu olevan :D Kiiltely on ehdottomasti mun ihon suurin ongelma ja nenänpielen mustapäät ärsyttävät, mutta yleensä iho näyttää ihan hyvältä. Näppyjä mulle tulee vähän hormonaalisista syistä ja iho reagoi finneillä aika helposti myös epäpuhtaaseen ruokaan. Oon ollut itse polttamatta reilu neljä vuotta ja ihon kunto on kyllä huomattavasti parempi! Silloin kun poltin, iho oli samea ja siihen tuli enemmän sellaisia pikkunäppyrykelmiä. Lisäksi mun iho kuivahtaa pahasti talvisin, mutta välillä kuivia kohtia tulee myös keskellä kesää. Kaikki nämä mun ihon ongelmat pystyn kuitenkin pitämään kurissa huolellisella ihonhoidolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua häiritsee eniten jotkut instragramin meikkikuvat, joissa se iho tunuu aina olevan niin rypytön ja sileä. Joskus miettii että onko ne ihon pienimmätkin "virheet" saatu niin taidokkaasti meikattua piiloon vai onko surutta käytetty vain kuvanmuokkausta.

   Myös mun ihosta näkee samantien mitä on syönyt ja siksi se huvittaakin kun jotkut sanovat ettei ruoalla ole mitään vaikutusta ihon kuntoon - kyllä minä ainakin seuraavana päivänä näen ihostani olen syönyt roskaruokaa vai terveellisempää kotiruokaa. :D

   Kiva että tykkäsit postauksesta! Öljy on ainakin tähän asti tuonut apua pintakuivuuteen josta kulmakarvojen välinen alue usein kärsii. :D

   Poista
 2. Onneksi blogeissa nykyään näkyy meikittömiäkin kasvoja, jolloin oma iho ei niin paljon ärsytä. Aika monella on iho-ongelmia, ja hyvät vinkit on aina tarpeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi, muuten olisin vaipunut jo epätoivoon oman ihoni suhteen. :D

   Poista