21.11.2015

Parfyymien salat

"Naisen parfyymi kertoo hänestä enemmän kuin hänen käsialansa."
Christian Dior
Toivottavasti, sillä oma käsialani on aivan mielettömän surkeaa - en siis välttämättä haluaisi että joku analysoisi minua sen perusteella. Mutta tuoksut... ah, tuoksut! Parfyymit ja hajuvedet eivät suinkaan ole vain tuoksuja, vaan jotain enemmän.

Sen kertoo myös Josephine Fairleyn ja Lorna McKayn kirja Parfyymien salat (engl. The Perfume Bible).


Kun hankin tuoksun, minulle ei riitä vain se kuinka pullo lepää hyllyllä ja suihkin sitä sitten ylleni tarpeen tullen. Yleensä tuoksun ostettuani - ja nykyään jo aika paljon ennen sen ostoa - suuntaan Fragrantican sivuille ja katson mistä elementeistä pitämäni tuoksu koostuu: onko siinä päärynää kuten melkein kaikissa tykkäämissäni tuoksuissa vai onko siellä jotain yllättävää, kuten vaikka mansikkaa, jota en ainakaan hajuvesissä kuvittelisi välttämättä heti itselleni. Haluan tietää tuoksustani enemmän kuin vain sen, että se tuoksuu hyvälle.
Toivon myös löytäväni jossain vaiheessa edes sen yhden luottotuoksun, jotka tuovat mieleeni positiivisia asioita tai jotain pieniä rippeitä elämästä: lämpimän kesäpäivän, lapsuusmuiston tai vaikka rakkaan ihmisen.

Parfyymien salat onkin siis oiva tietopaketti tuoksujen maailmasta meille, joille ei riitä vain ensituoksu. Kirjassa käydään läpi mm. tuoksuperheet, hajuvesisanasto, historia, tuoksun valmistus ja tietenkään ei unohdeta itse parfymöörejä.


Kirja myös auttaa lukijaa löytämään sen oman suosikkituoksunsa. Se ei kerro suoraan mikä on juuri sinun lempituoksusi ja mikä tuoksuperhe on se juuri sinulle sopivin, vaan kuinka voit löytää sen. Jos et saa kirjaa heti käsiisi niin ei hätää, Me Naiset-sivuilta löytyy nämä kirjan neuvot lyhyesti kiteytettynä.
Kirjan lopussa on myös nostalginen K&V-osio, jossa vastataan varmasti niihin yleisimpiin kysymyksiin jotka tuoksuista tulee mieleen, kuten "Mitä voi tehdä, jos laittaa vahingossa liikaa hajuvettä?". (Vastauksena oli ihon pesu vedellä ja saippualla ja jäljelle jäänyt tuoksu pyyhitään pois sitruunamehuun kosteutetulla vanulapulla, sillä sitruunamehun happoisuus leikkaa hajuveden sisältämää öljyä).


Tietysti kirjasta löytyy myös TOP 100 hajuvettä. Ne eivät ole absoluuttisia, vaan kirjojen tekijöiden sanoja lainaten:
" Moni listalle päätynyt tuoksu on tavalla tai toisella hajuvesimaailman virstanpylväs (eikä pelkästään oma suosikkimme), ja toiset taas ovat yksinertaisesti maailman kuuluisimpia hajuvesiä. Entä loput? Olemme korviamme myöten ihastuneita niihin."
Top 100 listalta löytyi yksi omistamani tuoksu: Armani Acqua di Gioia. Sieltä löytyi myös poikakaverin omistama Calvin Klein ck one, joka vei 1994-luvulla takaisin aikaan jolloin miehet ja naiset käyttivät samoja tuoksuja. Niin, miehillä ja naisillahan ei ole ollut varsinaisesti erikseen omia tuoksuja kuten nykyään olemme tottuneet tähän mielikuvaan.


Kirja oli mukavaa luettavaa kauniilla kuvilla, jossa ei menmä aivan liian syvälle tai monimutkaisesti asioihin, mutta silti antoi enemmän tietoa tuoksujen maailmasta kuin mitä hajuvesiosastolta voi saada. Ja noh, minähän en kyllä edes tiennyt ennen kirjaa lukiessa mitä eroa on parfyymilla ja eau de parfumilla (että tässä teille varsinainen kosmetiikkabloggaaja...).
Kirjassa painotetaan myös siihen, kuinka jokaisella on omat henkilökohtaiset tuoksumieltymyksensä ja ettei niissä ja tuoksun valinnassa ole oikeaa ja väärää. Vain sinä itse tiedät mikä tuoksu miellyttää sinua, oli se sitten sen ruusuisen tuoksun takia vai siksi, että se vie sinut ajassa taaksepäin aikaan, jolloin lausuit vihkivalasi tai katsoit auringonlaskua mökkilaiturilta.


_______

Onko kirja jo luettu tai lukulistallasi?

4 kommenttia

 1. Mielenkiintoista! Mun pitäisi sivistää itseäni tällä saralla. Tuoksut eivät kiinnosta mua erityisesti, vaikka kyllä käytänkin niitä joka päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, sillä se auttaa paremmin ymmärtämään tuoksuja ja on myös helpompi löytää ne uudet suosikit kun tutkii mikä niitä aiempia lemppareita on yhdistänyt :)

   Poista
 2. Oon miettinyt, että ostaisin tän äidilleni joululahjaksi :) Olen huomannut, että mitä enemmän luen tuoksuarvosteluita blogeista, sitä enemmän tuoksuista kiinnostun-siis pintaa syvemmältä. Käynkin tosi usein niitä tavarataloissa nuuhkimassa ja olenkin löytänyt yhden aivan ihanan tuoksn, joka on varmaan pakko itselleen ostaa ^__^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kyllä hyvä lahja sellaiselle joka on kiinnostunut tuoksuista :)
   Se on jännä miten tuoksusta oppii pitämään enemmän kun siitä tietää myös muutakin kuin vain sen, että se tuoksuu hyvältä. :D Plus blogeista on hauskaa ja kiinnostavaa lukea mitä tuoksuja muut käyttävät!

   Poista