31.1.2016

Taas uusi kemikaalimörkö

Joskus hamstraan tiettyjä tuotteita aina kaappiin jemmaan silloin kun ne ovat tarjouksessa. Yksi niistä tuotteista on ollut Garnierin meikipoistoaine, joka on toiminut hyvin ja 3€ tarjoushinta ei todellakaan kirpaise lompakkoa.

Viime päivinä olen kuitenkin kironnut tätä hamstraukseni kohdetta, käynyt ristiriitaista taistelua yksin mielessäni ja pääni yläpuolellani on vilkkunut kysymysmerkkejä, joista ei oikein ota selvää.


Tämä Garnierin silmämeikinpoistoaine kun sisältää viime päivinä tapetilla ollutta PHMB:tä eli Polyaminopropyl Biguande ainesosaa, jota pidetään mahdollisesti syöpävaarallisena - eli korostetaan nyt suurempaa hysteriaa aiheuttamana että PHMB ei automaattisesti aiheuta syöpää, jos sitä on sattumoisin käyttänyt.

Joo, olen nuorempana tupakoinut ja sehän aiheuttaa syöpää. Joo, juon toisinaan alkoholia jota pidetään myös syöpävaarallisena. Joo, altistun töissäkin useille kemikaaleille joita pidetään uhkana terveydelle ja mahdollisesti syöpää aiheuttavia on varmaan enemmän kuin mitä käyttämässäni kosmetiikassa. Joten kaikkien kemikaalikammoisten mielestä olen luultavasti tikittävä syöpäpommi elämäntapojeni ja ammatinvalintani vuoksi.


Mutta silti minua alkoi hieman huolettaa PHMB, koska käytän tuota Garnierin tuotetta silmille. PHMB:n pitoisuus ei kosmetiikassa ole kuin max. 0,3%, mutta kyllä se silti hieman mietityttää - yhtälailla jo pelkällä ruokaöljylläkin saisi meikit pois silmistä (hätätapauksissa olen joskus käyttänyt ja toiminutkin paremmin kuin jotkut silmänmeikinpoistoaineetm heheh), tai käyttämälläni Nivean misellivedellä joka ei sisällä tuota ainesosaa ja sopii myös silmille. Miksi en siis vaihtaisi tuotteeseen, jonka listalta ei löydy mahdollisia syöpävaarallisia ainesosia?

Aiheesta kiinnostuneet voivat lukea lisää  mm. Kemikaalikimara, incimix ja Ostolakossa -blogeista. Myös Tukesin tiedote kannattaa vilkaista ennen minkään moista paniikkikohtausta.

Itse en oikein tiedä mitä tekisin noille meikinpoistoaineille. Ketuttaa aivan suunnattomasti että löytyy yksi täysin korkkaamaton tuote, jonka incilistasta löytyy yksi suurennuslasin alla oleva ainesosa. Toisaalta taas mikään ei tunnu estävän sen käyttöäkään, joten ajatukset on väkisinkin ristiriitaiset ja turhautuneet. Jatkossa tuo ainesosa varmaan häviää tästäkin tuotteesta, joten joskus tulevaisuudessa voin varmaan palata siihen takasin. Ainahan kun voi pelata varman päälle ja vältellä itseä karmaseva ainesosia jos siltä tuntuu.

Mutta silti kyllähän tuo nyt vähän ketuttaa.

_______

Karmiiko PHMB vai kyllästyttääkö jo koko ainesosasta vouhottaminen?

6 kommenttia

 1. Multa löytyy samainen silmämeikinpoistoaine ja aion käyttää tota myös jatkossa huolimatta siitä, että se sisältää PHMB:tä. Mä oon vähän ajatellut asian siten, että koko ajanhan tässä altistutaan erilaisille karsinogeeneille ja muille terveydelle haitallisille aineille. Niiltä ei voi mitenkään välttyä, joten en jaksa sen kummemmin stressata yhdestä tuotteesta, joka sisältää kemikaalia, joka mahdollisesti saattaa aiheuttaa syöpää. Ymmärrän kyllä täysin myös sen, että monet ovat näiden tuotteiden käytöstä luopuneet. Pelkästään fiksuahan se on vältellä kemikaaleja ym. jotka eivät välttämättä ole terveydelle hyväksi :) Jossain vaiheessa tosin tuntui, että se ihmisten hysteria ja panikointi meni jo liiallisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään jo eläminen aiheuttaa syöpää ja harvakseltaan on ne päivät, milloin koko syöpä-sanaa ei kuulisi. :D

   Nykyään ihmiset menevät kyllä herkästi paniikkiin ja hysteriaan, samahan se oli parabeenien kanssa. Siksi itsekin mietin että kun PHMB poistetaan tuotteista, että millä se sitten korvataan - jollain joka onkin sitä haitallisempi?

   Poista
 2. En ole itse mitenkään "paniikissa" tästä kohusta, mutta taidan silti jatkossa jättää ostamatta esim. Garnierin misellivedet. Ihan varalta vain, vaikka kyllä tässä maailmassa altistuu syövälle vaikka mitä kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin aion olla ostamatta niitä tuotteita joista löytyy tuota. Kun vain keksisi vielä että käytänkö nämä loppuun vai heitänkö kylmästi menemään...

   Poista
 3. Aion käyttää loppuun jo hankkimani tuotteet, jatkossa en osta. Kannattaa lopettaa myös tupakointi, alkoholin käyttö, sokerin syönti jne. Vaikka ei täältä kukaan ole vielä elävänä päässyt pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin olla ainakin ostamatta niitä tuotteita, kun muitakin vaihtoehtoja on saatavilla.

   Poista