13.4.2016

Aknea vastaan Basiron AC:llä

Luvassa paljasta ihoa, totuuksia ja paljon näppylöitä.

Olen aiemmin jo maininnut, että olen käyttänyt viime aikoina Basiron AC 5% -geeliä. Se on tarkoitettu aknen paikallishoitoon ja sitä saa apteekista ilman reseptiä. Geeli sisältää bentsosyyliperoksidia, joka estää aknebakteerin Propionibacterium acnesin kasvua ja edistää ihon kuoriutumista.


Itsehän olen yrittänyt aikuisvuosina tapella ihoni kanssa, joka vain puskee näppyjä ympäri naamaa mutta erityisesti leukapieliin ja poskiin minkä vain kerkeää. Siihen ei ole tuntunut oikein mikään edes auttavan - ei vaikka kuinka joisi litratolkulla vettä, välttäisi sokeria ja maitoa, käyttäisi keittiökosmetiikkaa ja seisoisi pää alaspäin ja lausuisi eri kielillä loitsuja aknen karkoitusta vastaan (okei, ei ehkä ihan noin mutta kuiteskin). Itsehän en voi käyttää edes e-pillereitä näppyjen hoitoon - kiitos aurallisen migreenin - ja julkisen terveydenhuollon ammattilaiset vain voivottelevat että "luultavasti akneni on käyttämiesi minipillereiden syytä - ja ei se niin paha ole, että kunhan vain hoitaa ihoa päivittäin ja käyttää mineraalimeikkejä!" Oih ja voih.

Viime aikoina hermoni ovat menneet tavallista enemmän ihoni kanssa ja itsetuntokin on laskenut sen myötä. Siksi kipaisin hakemassa apteekista yhden tuubin tuota Basironia: jos se ei auta, niin sitten voin marssia suoraan ihotautilääkärille ja sanoa, että kaikkia poppakonsteja on jo yritetty.


Apteekissa henkilökunta varoitteli voiteesta ja hieman tuli sellainen olo, että ihan kuin sitä ei tahdottaisi edes myydä minulle - olivathan näppyni sentään meikkikerroksen alla piilossa, joten eiväthän ihoongelmani edes näkynyt niin selvästi kuin että olisin meikittä mennyt ostamaan tuotetta. Toisaalta ymmärrän sen, että henkilökunta on varmasti koulutettu varoittamaan tuotteen väärinkäytöstä, jottei käyttäjälle tule ikäviä sivuvaikutuksia. Voidetta kun ei kuuluisi sivellä kauttaaltaan kasvoille päivävoiteen tavoin, vaan ainoastaan ongelmakohtiin eli näppyjen päälle.

Ja Basiron on kieltämättä tujua tavaraa. Aluksi käytin sitä aamuin illoin, mutta lopulta jouduin rajoittamaan sen käyttöä vain iltaisin ennen nukkumaan menoa, sillä geeli kuivatti ihoa ja aamuisin se aiheutti inhottavaa kirvelyä ja kutinaa ja iho kuivui vielä reippaammin. Ihoni on myös taipuvainen herkkyyteen, joten jo senkin vuoksi jouduin rajoittamaan sen käytön vain yhteen kertaan päivässä.

Basiron voi myös värjätä tyynyliinoja ja vaatteita, joten tyynyliinan jouduin aina peittämään jollain rievulla, jottei tekstiilit menisi pilalle.


Basiron ei kuitenkaan poistanut iho-ongelmaani (kuten epäilinkin), mutta lievitti sitä edes hiukan. Näppyjä tulee yhä edelleen, etenkin leukaan ja erityisesti kuukautisten tienoilla. Mutta en sanoisi että Basironin käyttö olisi ollut täysin turhaakaan. Näppyjä on edelleen, mutta ne eivät näytä niin pahalta kuin aiemmin ja on niitä hieman hävinnytkin. Ohimolle tuli kerran yksi todella pahan näköinen patti, joka ei oikeastaan edes muodostunut varsinaiseksi finniksi. Pari kertaa Basironia päälle auttoi tuohon näppyyn ja nyt siinä on vain ihan pikkiriikkinen jälki jäljellä, joka toivottavasti häviää sitten joskus kokonaan.

Olen saanut myös kuulla poikaystävältäni ja yhdeltä kaveriltani, kuinka ihoni on näyttänyt paremmalta jo pari viikkoa voiteen käytön jälkeen. Itse en vieläkään ole tyytyväinen, vaan näen peilissä yhä ne näppyläiset kasvot, joita ei voisi näyttää ihmisten ilmoilla ilman meikkikerrosta. Basironin käyttöohjeissa neuvotaan ottamaan yhteyttä lääkäriin jos geeli ei saavuta tuloksia 6-8 viikon säännöllisen käytön jälkeen ja siihen osasin hieman varautuakin, ettei Basiron poistaisi iho-ongelmaani kokonaan. Luultavasti itse jouduin kääntymään suoraan yksityisen ihotautilääkärin puoleen, koska julkinen terveydenhuolto ei näin lievää iho-ongelmaa vakavasti. Toisaalta pelkään myös sitä, ettei yksityinenkään lääkäri ota vakavasti ongelmaani ja lopulta joutuisin maksamaan turhaan käynnistä, jos saisin taas vastaukseksi "kunhan vain putsaat ihon ja käytät mineraalimeikkejä" (miten niin olen hieman katkeroitunut tuosta virkkeestä?).


8 viikon käytön jälkeen olen käyttänyt Basironia oikeastaan vain silloin tällöin, enkä ole huomannut ihon menevän ainakaan pahemmaksi (seuraavia kuukautisia odotellessa...). Joka ilta en ole enää viitsinyt laittaa, mutta se on ehkä tehnyt jopa hyvää iholleni.

Sitä en tiedä, että milloin käännyn ihotautilääkärin puoleen, koska ilmaista lystiähän se ei ole. Olisi hienoa saada iho kuntoon ja olla miettimättä myös sitä, kuinka muut huomaavat ja arvostelevat iho-ongelmaani. Toki useat sanovat ettei muka kiinnitä toisen iho-ongemiin mitään huomiota, mutta silti niitä ikäviä kommentteja vain kuulee herkästi, jos ei omasta ihosta niin sitten toisen.


_____

Onko Basiron auttanut teidän ihoonne?

6 kommenttia

 1. Kiinnostuin eka tästä, mutta sitten en tiedä onko voide liian tujua. Yksittäisiä finnejä pukkaa silloin tällöin, joten joku tehokas voide olisi kuitenkin haussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas aluksi pelkäsin ettei tässä ole mitään tehoa, vaan läträily olisi yhtä tyhjän kanssa :D no, eihän tämä kyllä pelastuksenikaan ollut, mutta pieneen herkkyyteen taipuva ihoni kyllä reagoi tähän heti jos liikaa läträsi. :P

   Poista
 2. Haha mulle terveyskeskuslääkäri kirjoitti syksyllä reseptin Basironiin, jota menin apteekista hakemaan. Siellä vähän naureskelivat, että respetillähän tämä on vaan kalliimpaa..:D Ostin lopulta sitten Acnicyliä, joka oli alkuun ok, mutta kuivatti naamaa liikaa ja näppyongelma paheni :P Mulla ei aknea lopulta ollut, sillä ruokavalion hienosäätö ja ihonhoitorutiinien päivittäminen auttoivat ihan hurjasti näppyongelmaan :O Mutta niinhän se on, aknea ei voi pestä pois, eikä siihen kyllä oikein mikään auta. Oletko muuten kokeillut Lieracin akne-sarjaa? Oot meikannut-Anna on saanut sillä ihan hurjan hyviä lopputuloksia :)

  Mutta jos menet ihotautilääkärille, mä niin toivon että siellä on asiansa osaava henkilö! Kannattaa varmaan etukäteen googlettaa, millaisia "persoonia" lääkärit ovat, heihinkin mahtuu "nuivia" ja "ei-niin-nuivia"-persoonia..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika outoa miten reseptillä se oli kalliimpaa! Yleensä pitäisi olla juuri toisin päin :D

   Huomasinkin Annan kuvat Lieracin käytöstä ja se oli kyllä vaikuttavaa! :) Pitäisi kyllä itsekin miettiä sarjan tuotteita.

   Ja joo, Googlea pitää varmaan käyttää apuna jos lääkärin puoleen pitääkin kääntyä tämän naaman suhteen. :D

   Poista
 3. Minulle tämä aiheutti hirveämmän näköisen ihon kuin itse finnit! Teki finnin ympärille järkyttävän paljon kutisevan punaisen rinkulan joka oli monikertaisesti isompi kuin alue jolle voidetta levitin. Punaisuuden jälkeen alue kuivui saharaksi ja meikki näytti karsealta ja läikikkäältä. Basironin aiheuttamista 'oireista' sai kärsiä yli viikon kun finni olisi itsestään hävinnyt muutamassa päivässä...

  Aluksi ajattelin että kuuluu asiaan, koska tuoteselosteessa peloteltiin kaikenlaisella, ja yritin jatkaa käyttöä. En tiedä olinko allerginen (en ole koskaan ollut millekään, eikä ihoni ole erityisen herkkä) vai mikä tässä oli. Ei vaan pystynyt ja päädyin heittämään yli puoli tuubia roskiin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ei, tosi ikävää ettei geeli toiminut ja meni ihan hukkaan! :( Finneissä ja näpyissäkin on jo tarpeeksi kestämistä, niin ei ihan tuollaistakaan toivoisi sen lisäksi. :( Ehkä sitten joku tietty ainesosa aiheutti tuon reaktion?

   Poista