15.12.2016

Siirtymisestä cruelty-free kosmetiikkaan

Kuten jo aiemmin kirjoitin, lupasin yrittää siirtyä hiljalleen eläinkokeettoman kosmetiikan suosimiseen. Ja ei, ei se ihan mutkattomasti ole ihan sujunut kuten pelkäsinkin, mutta pikku hiljaa se siitä lähtee käyntiin. Nyt voisikin kertoa hieman fiiliksiä asiasta!

Ihka ensimmäinen muutos oli eläinkokeettomaan hammastahnaan siirtyminen heti kun edellinen Elmexin loppui. Nykyään marketeista löytyy Urtekramin hammastahnoja, jotka eivät ole edes kovin hinnalla pilattuja (Prismassa tämä taisi maksaa vähän alle 3 euroa), joten nappasin itselle valikoiman ainoan fluorillisen tahnan. Vaikka fluorista tällä hetkellä pelotellaan, niin itse en ota siihen muuta kantaa kuin etten ainakaan vielä vältä fluorihammastahnojen käyttöä.

Aluksi se vaati hieman totuttelua, ettei tahna vaahdonnut ihan samanlailla kuin mitä Elmexit ja muut. Myöskään mintun maku ei ollut kovinkaan voimakas, joten samanlaista raikastavaa tunnetta ei tullut suuhun mutta puhdas kylläkin. Toisaalta jotkut hammastahnat ovat turhankin tymäköitä - tiedättehän, niin tymäköitä että hampaiden pesu on enemmän epämiellyttävää? -, joten miedomman maun ystäville tämä on ihan passeli.


Korealaiseen eläinkokeettomaan kosmetiikkaan ajattelin tutustua Beyondin kautta tämän mielettömän söpön The God of Patches -sarjan Bye bye to Sagging Pore -liinanaamion avulla (ketut♥). Luulin jo että joutuisin sivuuttamaan korealaisen kosmetiikan - etenkin nyt kun se on niin hypetetty -, mutta onneksi siltäkin osa-alueelta löytyy eläinkokeettomia vaihtoehtoja. Beyondin tuotteet muutenkin ovat tuntuneet saavan kehuja ulkomaisilta bloggareilta, joten toivotaan että tämä naamio toimisi, kun sen pakkauskin on noin söpö! Myös muut The God of Patches-naamioiden pakkaukset näyttivät suloisilta, kaikkia kun koristaa jokin lutuinen eläin ♥.
Toistaiseksi Beyondia ei taida saada Suomesta(?), joten sitä pitää tilata ulkomailta.


Jostain kumman syystä ne parhaimmat ripsivärit ovat ei-eläinkokeettomilta merkeiltä. Ainakaan itse en ole löytänyt sitä parasta yksilöä eläinkokeettomista, mutta nyt yritän kyllä tosissani löytää sen. Black Fridayn tarjousta hyödyntäen tilasin Illamasquan Gain maskaran, koska sen sai huikean 70% alennuksella ja ainakin merkin toista maskaraa Ravenia on ylistetty monissa eri blogeissa (sääli ettei sitä ollut alessa). Erikoista tuossa maskarassa on se, että sen pitäisi hiljallee myös värjätä ripsiä 2 viikon aktiivisen käytön jälkeen - eikös Rimmelillä ollut myös samanlainen "värjäävä" maskara? Kuitenkin Illamasquan kohdalla on melko ristiriitaisia kokemuksia tuosta värjäävästä ominaisuudesta, enemmän ehkä olemattomia tuloksia mitä itse olen lueskellut. Mutta jos ripsiväri muuten toimii, niin annan sen kyllä itse anteeksi.


Myös fb-arvonnassa voitetut Essencen maskarat lähtevät testiin. Olen aiemminkin käyttänyt Essencen maskaraa, joka oli yllättävän hyvä kun otti huomioon sen hinnan, muttei silti täysin voittanut minua puolelleen. Rock 'n' doll crazy xxxl volume mascara vaikuttaa kuitenkin aika lupaavalta tapaukselta näin ensi fiiliksillä, joten eihän sitä tulisiko siitä jopa yksi meikkipussin vakiokalusteista! The False Lashes Mascara Dramatic Volume Ulimited puolestaan ei ole ensikokeilulla vakuuttanut minua, mutta sitäkin pitää vielä testata enemmän ennen lopullisen tuomion antamista.

Ainakaan nämä ripsivärit eivät ole hinnalla pilattuja, sillä esim. pretty.fi:ssä molemmat maksavat huimat 3,49€!


Tietenkin lipsahduksia on myös sattunut, sen myönnän. Ostin esim. Adidaksen deodorantin, koska en voinut vastustaa kiusausta alumiinittomasta antiperspirantista. Käytössäni on kyllä ollut Urtekramin deodorantti kookoksen tuoksuisena, mutta urheillessa sen teho ei ole oikein miellyttänyt itseä (kaipaan silloin paljon freesimpää tuoksua, ihan jo kanssatreenaajia ajatellen).

Jos taas keskitytään positiivisiin puoliin niin voisi sanoa, niin eläinkokeettomuuteen siirtyminen on vaikuttanut myös kulutukseen. En enää ryntää heti ensimmäisenä vaikka Sokoksella jokaisen tarjouksen perään, sillä suurin osa niistä koskee juurikin ei-eläinkokeettomia merkkejä. Myös ruokaostokseni ovat hoituneet nopeammin, kun ei tarvitse ihan jokaista plussatarjousta käydä vilkaisemassa kosmetiikan puolella - ja vaikka se 40% alennus Maybellinen maskarasta houkuttelisi, niin olen silti vain kävellyt niiden ohi.
Mutta onhan tämä aika haastavaakin. Esimerkiksi en tiedä tulenko löytämään sitä itselle oikeaa tuoksua eläinkokeettomien tuotteiden maailmasta. Vaikka The Body Shopin Black Musk-parfyymi houkuttaisi ostaa talvituoksuksi, niin ei se silti ole niin hyvä ihollani, että se olisi aivan pakko saada. Haluan että tuoksu tuo sellaisen pakko saada -tunteen, jota eläinkokeettomat yksilöt eivät vielä ole valitettavasti aiheuttaneet.

Ja hei, olen päivittänyt nykyään Tuotemerkki-sivun uuteen uskoon! Nyt sieltä myös löytyy nimen perästä että onko merkki eläinkokeetonta, luonnonkosmetiikkaa tai vegaanista - ja tietysti myös kotimaisuus on mainittu! Listaa koitan aina päivittää parhaani mukaan, joten älkää ihmetelkö jos sinne tulee hieman viiveellä tai virheellistä tietoa - kosmetiikan maailmassakin kun muutoksia voi aina ylättäen tapahtua.

_________

Mitä ajatuksia teille tuli mieleen?
Kiinnostaako jostain näistä tuotteista lukea tarkemmin?

10 kommenttia

 1. Mulla on vähän samat fiilikset ton eläinkokeettoman hajuveden kanssa. Tällä hetkellä mun kaikki (eli muutama hassu) hajuvedet on ei-eläinkokeettomilta merkeiltä ja aion kyllä ne käyttää pois, mutta mites sitten kun ne loppuvat? Mä haluaisin myös käyttämäni tuoksun iskevän just eikä melkeen, jotta olisin sen valmis ostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se, että tuoksun ei pitäisi olla vain "ihan kiva", vaan sen pitäisi herättää tunteita. Eläinkokeettomilla merkeillä on ollut ihan kivoja tuoksuja, mutta eivät ne ole iskeneet tunteisiin.

   Pitäisi ehkä enemmän tutustua niihin Honores des Presin tuoksuihin, kun moni niitä hehkuttaa. Itse en kyllä ole löytänyt niistä omaa suosikkiani vaikka näyteenkin omistin Vamp à ny tuoksusta, mutta jos joku niistä miellyttäisikin kun en pitkään aikaa ole niitä tuoksutellut.

   Poista
 2. Allekirjoitan täysin tuon tuoksu-kohdan! Tuoksut olivat viimeinen kosmetiikan osa-alue, jossa luovuin eläimillä testattujen ostamisesta. Lopulta mua alkoi vaivaamaan niiden käyttökin ja päätin luopua niistä. Tällä hetkellä mulla on huikeat neljä hajuvettä, joista kaksi on varmasti eläinkokettomia ja kahden oletan olevan. Toisaalta rakastan kaikkia tuoksujani. Munkin pitäisi hankkia kesäksi uusi tuoksu. Saa nähdä mitä keksin, koska eläinkokeettomien tuoksujen valikoima on niin huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja etenkin Suomessa tuntuu olevan aika suppea valikoima eläinkokeettomien tuoksujen osalta! Mietin jo että pitäisikö tässä asiassa jo joustaa, että sallisi hajuvesien käytön ei-eläinkokeettomilta merkeiltä. Toisaalta vanhoja tuoksuja on sen verran vielä hyvin jäljellä, että tässä olisi aikaa tuoksutella niitä eläinkokeettomia merkkejä.

   Huono puoli vain on siinä, että useimpia eläinkokeettomia tuoksuja ei löydy kuin netistä tai sitten isoimmista kaupungeista. Täällä on toki Honores des Presin tuoksuja Kicksissä ja The Body Shopinkin myymälä löytyy. Ekolossakin on joitain tuoksuja, mutta valmistajia en muista.
   Tuoksua kun pitäisi mielellään ensin tuoksuttaa eikä ostaa summa mutikassa, niin netistä ei ihan viitsisi ostaa (etenkin kun ne tuoksut voivat maksaa 50-80€).

   Poista
 3. Itsekin olen pikkuhiljaa siirtynyt eläinkokeettomaan kosmetiikkaan mutta päänvaivaa aiheuttavat juurikin nuo tuoksut koska ovat niin usein eläimillä testattuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Toivottavasti valikoima parantuisi tässä lähiaikoina tuoksujen osalta, sillä nykyään kuluttajat haluavat tehdä herkemmin myös eettisiä valintoja.

   Poista
 4. Ennen ajattelin, että eläinkokeetonta kosmetiikkaa olisi vaikea löytää. Mutta itsekin käytän lähes vahingossa paljon tälläisiä merkkejä, koska yleensä etenkin luonnonkosmetiikka on eläinkokeetonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tarjonta on selvästi parantunut eläinkokeettomien tuotteiden osalta, niitä ikään kuin huomaamattaan on saattanut ostaa!

   Onneksi moni luonnonkosmetiikan tuotteista on eläinkokeetonta. :)

   Poista
 5. Mulla on vegaaniseen kosmetiikkaan siirtyessä ehkä hieman kosmetiikkainnostuskin laantunut. Ja kulutus myös.. kyllähän sitä on, mutta sen hankkiminen vaatii usein semmoista salapoliisityötä, että ei sitä jatkuvasti jaksa. No ihonhoito ja hiustenhoito hoituvat suht helposti, mutta meikit sitten. Mutta toivottavasti omastakin blogista on apua joillekin tän asian suhteen. Vielä en ole viitsinyt sitä hirveästi toisille vegaaneille markkinoida, koska kirjoittelen edelleen vanhoista Dioreista sun muista. Jospa ensi vuonna linjaisi vähän uudelleen tätä asiaa.

  Tuoksuista kannattaa tsekata myös Pacifica, saa Heluna Shopista (nettikauppa ja kivijalka Helsingissä) ja iHerbissä on kiinteitä parfyymeja & roll-oneja. Helunassa on ihan spray-pulloja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin vegaanikosmetiikan etsiskely on varmasti aikamoista salapoliisityötä ja etenkin niiden vegaanituotteiden ei-vegaanisilta merkeiltä. Itse taas olen viime aikoina törmännyt ainakin instagramissa tosi paljon vegaanimeikkeihin, joten ne ovat selvästi kasvussa!

   Täytyykin katsastaa Pacifica, jospa löytyisikin jokin miellyttävä yksilö!

   Poista