8.5.2017

Mitä kuuluu Aknelle?

Ai kamala miten aika on vierähtänyt, sillä olen ihan kokonaan unohtanut kertoa miten akneni kanssa oikein on sujunut!

Kerroin siis viime vuoden lokakuussa kuinka käväisin ihotautilääkärillä hormonaalisen akneni vuoksi, johon sain sitten antibioottikuurin (Tetralysal 300mg) ja Differin -hoitogeelin. Antibioottikuurihan on tosiaan päättynyt jo vuoden vaihteessa, joten tässä olisi kyllä ollut ihan mukavasti aikaa kertoa kuinka kuurin kanssa on sujunut...!

Koska yleensä juurikin aknesta kärsivät haluavat tietää hoitojen vaikutuksista, sivuvaikutuksista ja mitä kaikkea siihen ylipäänsä on kuulunut, niin pidin tämän lääkekuurin ajan pienimuotoista päiväkirjaa... jonka kirjoittaminen sitten valitettavasti lopahti jo muutamassa viikossa (oh f**k).  Eli olen tässä ajassa kerennyt jo aika hyvin unohtaa kaikki fiilikset ja mitä milloinkin tapahtui.

Noh, yritetään nyt kuitenkn palata vähän ajassa taaksepäin ja siitä nykyhetkeen, eli mitä iholleni kuuluu nyt!


Ensimmäisen antibiootin nielaisin tarkalleen 20. päivä lokakuuta. Jo silloin oloni oli tosi toiveikas ja positiivinen. Tietysti oletin jo että muutoksia ihossa tapahtuisi jo heti muutaman päivän jälkeen, joka oli tietetenkin kärsimättömän ihmsen  toiveajattelua.
 Aluksi aloitin antibioottikuurin 2 tabletilla päivässä, eli yksi aamulla ja yksi illalla, josta kuukautta myöhemmin se muuttui vain yhteen kertaan päivässä.

Ärsyttävintä noissa antbiooteissa oli se, että omalle kohdalle oli tullut vastaan muutama rikkoutunutkin, jolloin keltaista aromisuolan näköistä jauhetta oli sitten pitkin pöytiä ja noh, eihän rikkoutunutta kapselia stten voinut nielläkään. Olisi ehkä ollut fiksua mennä apteekkiin valittamaan asiasta - etenkin kun niitä rikkoutuneita oli 2-3 kpl eikä vain yksi -, mutta enhän minä sitä koskaan saanut sitä aikaiseksi. En tiedä kuinka moni muu teistä on sellaisia, ettei kehtaa/viitsi mennä valittaa, vaikka aihetta olisi (eri asia sitten jos on kokonaan käyttökelvoton tuote)?

Tällä iholla ei paljoa huvittanut mennä ulos ilman meikkiä - eikä meikkipohjan kanssakaan kovin kauniilta näyttänyt

Parin viikon jälkeen kasvot tuntuivat muuttuvan aina vain karmeamman näköiseksi ja ihan kuin tulehtuneita finnejäkin olisi vain lisääntynyt. Huomasin myös kuinka iho oli enemmän herkempi eri ihonhoitotuotteille - myös herkän ihon tuotteille - ja jopa aloe vera -geelikin sai naaman kirvelemään eikä suinkaan rauhoittumaan. Myös kasvopyyhkeen kosketus naamassa tuntui todella ikävältä.
 Siinä vaiheessa alkoi itsellä kasvaa jo epätovoakin, kun kasvot tuntuivat näyttävän aina vain karmeammilta ja mitä tahansa iholle tekikin, niin aina vain kirveli tai sattui.

Kun kuukauden jälkeen antibioottikuuri pieneni vain yhteen kapseliin päivässä, niin jätin samalla Differin -geelin pois. Sen jälkeen iho alkoikin kestää kasvopyyhkeen kosketusta, sillä vaikka Differiniä käytettäessä ihoni ei reagoinut kirvelyllä tai kuumotuksella, niin se tuntui tehneen ihostani aivan liian herkän, kun jo kosketus teki pahaa.

Marras-joulukuu menikin sitten antibioottia popsiessa kiinnittämättä asiaan juuri huomiota. Oikeastaan siinä vaiheessa aloin huomata ihossani muutosta, kun meikkipohja alkoi näyttää tasaisemmalta eikä niin röpelöiseltä kuin aiemmin. Se on jännä kuinka aknesta kärsien sitä ikään kuin sokaistuu ihonsa epäpuhtauksista; vaikka epäpuhtauksia olisi selvästi vähentynyt, niin näet jatkuvasti ne epäpuhtaudet etkä juurikaan muutosta ihossa. Itsekin oikeastaan vasta nyt kiinnitin kunnolla huomiota kuinka kuuri on vaikuttanut ihooni, kun näin tuon yläpuolella olevan kuvan aknestani.

Tältä ihoni siis näyttää nyt:

Iho 4.5.2017, 4kk antibioottikuurin lopettamisesta

Kun vertaa siihen millainen ihoni oli viime vuoden lopulla, niin onhan se siitä huimasti parantunut! Valkopäitä ei ole isoina ryppäinä pitkin vasenta ohimoa ja poskea ja kipeitä finnejä ilmaantuu lähinnä leuan alueelle. Posket ovat huomattavasti sileämmät ja vaikka sieltä kuultaa punaiset jäljet finneistä ja näpyistä, on ne huomattavasti helpompaa meikata piiloon.

Epäpuhtauksia tulee ja menee jatkuvasti, sitä ei voi kieltää. Mutta on tilanne huomattavasti parempi nyt kuin mitä se kuukausia sitten oli.

Toisaalta sitä kuitenkin myös pelkää, että mitä jos ihoni kunto taas huononee? Koska nykypäivänä on aika tyypillistä googlata kaikki - etenkin kaikki mikä vähänkin liittyy lääkkeisiin ja sairauksiin -, niin tietysti olen lukenut tarinoita siitä kuinka Tetralysal antoi vain hetken helpotuksen ja jo puolen vuoden päästä akne alkoi oireilla uudelleen ja tietyst vielä pahempana. Toisaalta taas olen lukenut niitä onnistumisiakin, kuinka akne lähti pois jo yhdellä kuurilla, joka pitää pientä toivon kipinääkin yllä.

Vaikka ero on huomattava, niin pakko on tunnustaa etten silti ole vielä täysin tyytyväinen ihoni kuntoon. Voikin olla että tavoittelen jotain saavuttamatonta, kuten photoshopattua ihoa joka on mahdotonta. Näin pikku hiljaa kun itsekin alan lähestymään sitä kolmosella alkavaa numeroa, niin tietysti ihossani tulee näkymään muutoksia. Eikä niitä kaikkia epäpuhtauksiakaan voi estää, etenkin jos hormonit heittelehtivät. Joudunkin siis yhä käymään pääni sisällä pientä taistelua siitä, että oppisin olemaan täysin tyytyväinen ihooni, enkä vaatia liikaa ja etenkään mitään mahdotonta.

____________

Oletko sinä saanut lääkkeillä avun akneesi?

6 kommenttia

 1. Wau, ihan mieletön muutos! Ihon pinta on niin paljon tasaisempi. Alkutaistelut tuntuu olevan aina ne pahimmat näiden kanssa, varmaan iho jotenkin puhdistaa itseään ja siksi alussa nuo epäpuhtaudet jopa lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä nyt tuntuu paljon mukavammalta levitellä meikkipohjaakin! 😀
   Mäkin mietin että siinä alussa epäpuhtauksien lisääntyminen vähän kuin kuuluu asiaan, kun ne alkavat pukkaamaan ulospäin sieltä ihosta.

   Poista
 2. Oi vitsit mikä muutos! Ihan mahtavaa, että tosta oli sulle apua ja toivottavasti sait pysyvän helpotuksen akneen tolla :) Toi on varmasti kyllä masentavaa, että aluksi iho lähtee vain pahempaan kuntoon, mutta lopputulos taatusti palkitsee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin! :) Lopputulos on kyllä parempi kuin mitä lähtökohdat olivat 😀

   Poista
 3. Wau mikä muutos! Mä pidän peukut pystyssä, että ettet joutuisi uusimaan kuuria, vaan akne olisi nyt mennen talven lumia :)

  VastaaPoista