25.9.2017

Witch Hazel - Taikapähkinä

Viime aikoina olen huomannut että kosmetiikkavarastoihini on kertynyt joitain tuotteita, joissa esiintyy aika usein sama ja yksi ainesosa. Eikä nyt puhuta mistään glyseriinistä tai vedestä tai hajusteesta joita löytyy vähän joka tuotteesta. Yksi tällainen ainesosa joka nyt on toistunut on ollut taikapähkinä. Eikä se nyt ihan sattumaa ole että se on toistunut tuotteissa.

Yleensä jos kaipaan iholle jotain tehokosteutusta, puhdistusta tai vaikka punaisuutta rauhoittavaa ominaisuutta, niin mietin aina että mikä ainesosa auttaisi siihen, enkä niinkään että mikä tuote auttaisi siihen. Kun tiedän sen jonkin tai vaikka useammankin ainesosan, niin lähden vasta sitten etsimään itse tuotetta.

En tiedä kuinka moni muu teistä tekee sitä samaa?

Koska keväällä/kesällä ihoni kaipasi puhdistusta, niin silloin aloin suosimaan taikapähkinää.


Taikapähkinä (Hamamelis virginiana) on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista, josta intiaanit osasivat valmistaa sen suurista lehdistä voidetta mm. suonikohjujen hoitoon. Taikapähkinällä on todettu olevan lukuisia myönteisiä vaikutuksia iholle, joista on kirjoitettu paljon nettiartikkeleita etenkin englannin kielellä (suomeksi ei jostain syystä niinkään).

Varmasti moni onkin törmännyt taikapähkinään jossain kosmetiikkatuotteessaan. Mm. Yves Rocher on tehnyt oman Hamamélis -tuotesarjan, jonka tuotteet sisältävät tätä hehkutettua taikapähkinää ja erityisesti monet epäpuhtaan ihon tuotteet sisältävät myös taikapähkinää jossain muodossa, kuten Garnierin PureActive Sensitive -tuotteet. (Joo olisin kyllä voinut tuoda esimerkiksi jotain eläinkokeettomia vaihtoehtoja, mutta nämä ovat varmasti monille tuttuja tuotemerkkejä).

Taikapähkinä on niin hehkutettu ainesosa, että ei ole mikään ihme että sitä käytetään kosmetiikkatuotteiden markkinoinnissa tyyliin "sisältää ihoa puhdistavaa taikapähkinää". Aika useinhan monia tuotteita markkinoidaankin siten että sieltä saatetaan nostaa se yksi "superainesosa", joka tekee tuotteesta erikoisemman, jolloin se ei ole esim. vain päivävoide, vaan päivävoide jossa on sitä supertehokasta ainesosaa vaikka se olisikin vain ainesosaluettelon loppupäässä eli pienenä pitoisuuksina.

Miksi taikapähkinä on niin hehkutettu ainesosa?

Taikapähkinä sisältää tanniineja, jotka auttavat vähentämään ihon liiallista rasvaisuutta - siksi taikapähkinää käytetään juurikin epäpuhtaan ihon tuotteissa. Taikapähkinän on todettu myös puhdistavan ihoa, ehkäisevän tulehduksia, parantavan haavoja ja edistävän mikroverenkiertoa. Taikapähkinää suositellaan myös ulkoisesti luonnollisena hoitona akneiholle. Sen pitäisi auttaa myös ihon kutinaan ja auringon polttamiin. Taikapähkinä on luonnollinen astringentti.
Taikapähkinästä on väitetty myös että se ehkäisisi ihosyövän muodostumista, mutta itse olen nykyään aika skeptikko noissa väitteissä (kuten jossain sivustolla törmäsin kookosöljybuumin aikoihin että se parantaisi hiv:n - joo niin varmaan!).

Taikapähkinää suositellaan myös turvonneiden ja tummien silmänalusten hoitoon, jota kikkaa olen myös itse käyttänyt (samoin mustalle silmälle mustelman vaalentamiseksi).Taikapähkinä tummien silmänalusten hoitoon

1. Ota yksi vanulappu ja leikkaa se kahtia
2. Kastele molemmat laput taikapähkinävedellä.
3. Asettele laput silmien alle ja anna niiden olla aloillaan 5 min.
4. Taputtele lopuksi keyesti sormenpäällä valitsemaasi silmänympärysvoidetta sy-aluelle.

Voiko taikapähkinä aiheuttaa sivuvaikutuksia tai mitä muuta pitäisi ottaa huomioon?

Aika usein törmää siiihen kuinka taikapähkinän sanotaan sopivan kaikille, mutta ristiriitojakin on. Monet mainostavat että taikapähkinätuotteensa sopivat myös herkälle iholle, mutta jotkut taas sanovat että taikapähkinä kuuluu ihoa ärsyttäviin ainesosiin ja siksi herkkäihoisten pitäisi välttää sitä. Jotkut mainostavat sen sopivan couperoosa iholle koska sen pitäisi vähentää ihon punoitusta, mutta moni muu myös sanoo että couperosaihoisen pitäisi nimenomaan välttää sitä. Ruusufinnistä kärsivälle taas taikapähkinää ei suositella ollenkaan, sillä se voi vain pahentaa sitä.

Itse sanoisin että herkkäihoisen kannattaa suhtautua varauksella taikapähkinään, sillä joillekin se on aiheuttanut ihoärsytystä kuten kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Kuten aina, niin kaikki ainesosat eivät sovi kaikille ja jokaisen iho reagoi omalla tavallaan.

Itse olen huomannut että taikapähkinä sopii silloin jos sitä on jossain tuotteessa jonkin verran eli pitoisuudet eivät ole kovin suuria. Mutta jos käytän liian usein ja suurina pitoisuuksina, niin siitä ei ihoni tykkää vaan päinvastoin ärtyy siitä.

_________

Löytyykö sinulta taikapähkinää sisältäviä tuotteita?

8 kommenttia

 1. Kysy vaan kuinka monta. :D Joten todellakin oma iho pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha 😄 hyvä jos on hyötyä! ☺️

   Poista
 2. Mulla on Thayers -nimisen merkin kasvovesi, jossa on taikapähkinää, aloe veraa ja ruusua. Aivan fantastinen tuote. En tiedä tekeekö taikapähkinä siihen ihanaa raikkauta vai jokin muu ainesosa, mutta ihanalta tuntuu ja tuoksuu:)
  En ollut aiemmin kuullutkaan taikapähkinästä, mutta nyt heräsi kiinnostus sun postauksen myötä entistä enemmän. Pitääkin ottaa selvää muista taikapähkinätuotteista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thayersin tuotteita on tehnyt mieli jo pitkään testata kun niitä niin kehutaan! Ruusuhan myös tekee hyvää iholle ☺️

   Poista
 3. Kyllä vaan löytyy taikapähkinää yhdestä jos toisesta purkista :D Joskus käytin myös pullollisen pelkkää taikapähkinävettä joka ei mitään muuta ainesosia sisältänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hamamelisvesi kuulemma on hyvä lisä ihonhoitoon, kuten muutkin kukkaisvedet! ☺️🌹

   Poista
 4. Kiva postaus! :) Thayersin taikapähkinää sisältävä kasvovesi on ollut iHerbin toivelistalla jo pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thayersia pitäisi itekin kokeilla! ☺️🌱

   Poista